zondag 17 april 2016

Reflectie op het LA4


In vind het thema "het onderwijs van de toekomst" interessant en inspirerend. Innovatie en ontwikkeling hebben altijd mijn belangstelling, een dynamiek die mij past. De LA's 2, 3 en 4 sluiten mooi op elkaar aan. In LA2 de analyse van het curriculum en het initiëren van een innovatie. In LA3 een innovatie analyseren op basis van vier invalshoeken: Innovatie, cultuur, structuur en leiderschap. In LA2 en LA3 lag de focus op innovatie op meso-niveau en met LA4 betreft het innovatie op macro-niveau en deze ontwikkelingen vertalen naar meso. Ik heb het ervaren als een mooie opbouw.


Deductie is voor mij het kernwoord voor LA4, van maatschappelijke trends naar scenario-planning om vervolgens een scenario uit te werken en vertalen naar je eigen instituut.
Al eerder besefte ik dat binnen het instituut waarin ik werkzaam ben (Fontys HRM) er een actuele toekomstvisie is vastgelegd die onvoldoende wordt uitgedragen door docenten, ook is de visie niet vertaald naar het nieuw ontwikkelde curriculum. Met de methodiek scenarioplanning heb ik de ambitie om samen met collega's en management een plan te ontwikkelen waarin vanuit een toekomstscenario (voortbordurend op de gedefinieerde visie) een plan wordt ontwikkeld voor nieuw en hedendaags onderwijs dat wordt gedragen door het team van Fontys HRM. De eerste afspraak met mijn onderwijsmanager en enkele collega's is gemaakt.


De wijze waarop LA4 was georganiseerd vond ik matig overzichtelijk. Op verschillende plaatsen kon ik informatie vinden en soms werd de informatie daardoor minder zichtbaar.
De Quests heb ik ervaren als extra studiedruk omdat er tijdens het LA verschillende deadlines waren, die soms moeilijk te combineren waren met mijn werk als docent. Het voordeel is dat met regelmaat wordt gemonitord of er aan de norm wordt voldaan.
















Mijn feedback tijdens de Challenge day aan het team van Gamecraft


Ik heb de presentatie van het team van "Gamecraft" bezocht en hen Feedback gegeven.
Het feedbackformulier vind je hier.
Reflectie op de Challenge Day


Op basis van de trends: Maatschappelijke onrust en gelijkheid versus ongelijkheid hebben wij als team "Respice in Futuro" voor de Challenge Day het scenario uitgewerkt "Samenwerken, jezelf volgen". De "Challenge day" is een opdracht vanuit de MLI om in een bijeenkomst van 15 minuten ons toekomstscenario te presenteren aan een gezelschap van medestudenten, docenten en externe genodigden. Onderdeel van de presentatie was een visualisering van het toekomstscenario.

Programma-opzet van het toekomstscenario "Samenwerken, jezelf volgen"
Bij binnenkomst cardboxen uitdelen aan bezoekers voor een 3D ervaring. Ons doel was om ook op belevingsniveau contact te maken met de bezoekers en dat wilde wij bereiken met de 3D-ervaring. Door middel van het kopiëren van  een QR-code met de smart-phone kon een filmpje worden gedownload. Het filmpje werd geïntroduceerd met een inleiding (Hier vind je de tekst). Het filmpje betrof een rit in een roller-coaster (link, naar het filmpje) en werd gebruikt als metafoor voor de samenleving en het onderwijs in het bijzonder.
Na de 3D-ervaring werden de kernpunten van ons scenario verteld (de tekst vind je hier) dat was tevens de introductie op een filmpje waarin "Respice in Futuro" hun visie schetste van het onderwijs in 2030. Als je het filmpje wil bekijken, dan klik je op deze link.
Na de film is er op basis van stellingen een discussie gevoerd over het onderwijs van de toekomst
De stellingen vind je hier.


Wij hebben de presentatie tweemaal gedaan. De tweede maal liet de techniek ons in de steek daardoor presenteerde wij de film op de laptop in plaats van het grote scherm. Dat zorgde voor een mindere impact.

De bezoekers waren medestudenten en docenten en een enkele externe. Dat vond ik jammer omdat ik bij de voorbereidingen voortdurend heb gedacht hoe ik in 15 minuten bezoekers tot nadenken kan aanzetten betreffende het onderwijs in 2030. Docenten en studenten van de master onderwijsinnovatie denken hier al over na die hoef ik niet tot denken aan te zetten. Overigens ikzelf had de  bevestiging gekregen van de komst van 3 externen die uiteindelijk allen op het laatste moment afmelden.
Op basis van de feedback trek ik de conclusie dat onze boodschap is overgekomen.

Tot slot: De bezoeken aan de presentaties van andere groepen vond ik inspirerend en MI 5 sprong er voor mij uit.