maandag 29 februari 2016


MLI, leerarrangement 4 Quest 3

Inleiding
In dit leerarrangement (LA4 , zie ook naam van deze blog) werken we aan verschillende Quests, hieronder wordt Quest 3 uitgewerkt.

Wat hebben we gedaan in Quest 1? In een team van 4 studenten gewerkt aan de trends die van invloed zijn op de toekomst van het onderwijs. Deze trends hebben zijn uitgewerkt op 2 assen, een x-as en een y-as (zie figuur: 1).

 

Figuur: 1

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh1Pk-Zu6tNA2zIhUMJ_Pp0c1IB9N1ran9n1DEqkj4HG-kne79euV5yKCekdi-ZpzkfVPF7wrC3vBetnpaDYNkyJ3pKtoF_CLrHC6iSN7-EH4giUJfpLTGq0B6ndQVf1TOnJ1XCtJjQlvBw/s1600/Scenario+sjabloon.JPG

In Quest 2 hebben we met het team vier toekomstsecenario’s (zie figuur: 1) voor het onderwijs in 2030 uitgewerkt en heeft ieder groepslid toekomstscenario’s uitgewerkt voor de specifieke opleiding waarvoor hij/zij werkt. In Quest 3 werkt ieder teamlid, van zijn/haar opleiding,  een SWOT-analyse uit van scenario 3, getypeerd als: Samenwerken, jezelf volgen. Dit blogbericht gaat over toekomstscenario 3 van het instituut Fontys HRM.

 

Toekomst HBO-onderwijs
De onderwijsraad (Onderwijsraad, Een eigentijds curriculum, 2014) stelt dat studenten in staat moeten worden gesteld om hun talenten te ontwikkelen, daarvoor is meer differentiatie van het onderwijsaanbod nodig. Talentgericht onderwijs past bij een dynamisch arbeidsmarkt en een diverse samenleving. De inrichting van het onderwijs zal daarmee veranderen. Ken Robinson stelt dat talentgericht onderwijs organisch is ingericht met aandacht voor klimatologische omstandigheden zodat de juiste omstandigheden worden gecreëerd om talent te laten groeien (Robinson, 2015), 2009). Ook in het OECD rapport “trends shaping education 2013” (OECD, 2013) wordt een toekomst van het onderwijs geschetst dat past bij diversiteit en verandering zij stellen dat de toekomst van leren voldoet aan een vijftal aspecten:



  • Gepersonaliseerd onderwijs, dat past bij iedere student;
  • Studenten zijn zelf verantwoordelijk voor hun leerproces;
  • Ervarend leren, laat studenten ervaren;
  • Kosten bewust en effectief onderwijs;
  • Inzetten van technologie in het onderwijs.

De toekomst van het onderwijs lijkt dus een grote verantwoordelijkheid bij de student zelf neer te leggen betreffende zijn of haar leerproces. Dat vereist een bepaalde taakvolwassenheid van de student en tevens een meer coachende attitude van de docent. 


Scenario 2: Samenwerken, jezelf volgen
Door de technologisering en robotisering en de voortdurende ontwikkelingen is werkgelegenheid een ander begrip geworden. In een carrière wordt voortdurend gewisseld van baan en van sector maar in hetzelfde netwerk. Talenten worden onderkend en ontwikkeld in het onderwijs en op de arbeidsmarkt.  Enkele decennia geleden was de zesje-cultuur kenmerkend voor Nederland, nu is er ruimte om je te onderscheiden.
De arbeidsmarkt is vooral regionaal georganiseerd. Op het gebied van innovatie wordt er nauw samengewerkt met het onderwijs en kenniscentra in de regio. Iedere regio heeft een bijzondere dynamiek en de subculturele verschillen in de samenleving zijn het laatste decennium toegenomen.  Er wordt veel samengewerkt op projectbasis in eco-systemen; Act local but think global. Er is behoefte aan specialisten en om interessant te blijven voor de arbeidsmarkt wordt voortdurend geschoold. Vanaf het begin van dit millennium is het aantal zzp’ers gegroeid en lijkt het zich gestabiliseerd te hebben tot een percentage van 50% van de beroepsvolking. 
Robots zijn collega’s geworden: De cobots. Je vertelt wat ze moeten doen en zijn eenvoudig te programmeren.
Ondernemend zijn, flexibiliteit en een leven lang leren zijn belangrijke waarden op de arbeidsmarkt. Dat is waarschijnlijk de reden dat er een revival is van het gezin als hoeksteen van de samenleving: het zoeken van veiligheid en houvast in de eigen directe omgeving. Er is sprake van een opvallende groei van het groot-familiegezin; Verschillende generaties die op een perceel bij elkaar wonen.



SWOT-analyse Fontys HRM in het kader van het scenario: Samenwerken, jezelf volgen
De taak van het onderwijs is vooral om drie domeinen: kwalificatie, socialisatie en persoonlijke ontwikkeling (subjectivering), in betekenisvolle balans te brengen (Biesta, 2015). De opvatting van Biesta was de basis voor de dialoog met drie collega’s over het onderwijs in 2030 van het instituut Fontys HRM (zie foto’s onder). In de dialoog trokken we de conclusie dat het onderwijs te veel trendvolgend is in plaats van trendsetting. De wens werd uitgesproken om het onderwijs in 2030 meer trendsettend te laten zijn. Dat betekent dat het onderwijs met niet beantwoorde vragen bezig is, net als de oude Grieken. Deze mening is ook Sugata Mitra bedeeld. Kwalificatie in de zin van kennis blijft belangrijk maar niet meer in de zin van parate kennis maar het vermogen kennis te ontginnen vanuit betrouwbare bronnen, in staat zijn informatie te analyseren, verbanden te leggen en het doen van voorspellingen. Socialisatie in de huidige samenleving is vooral aanpassen aan de samenleving. In het onderwijs van de toekomst zal socialisatie betekenen voorbereiden op de (onbekende) toekomst.







   


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 








Bronnen

Biesta, G. (2015). Het prachtige risico van onderwijs. Culemborg: Phonese.
Discussienota landelijk opleidingsprofiel HRM (nog niet openbaar)- 2016+, 25 januari 2016.
OECD. (2013). Trend shaping education. Parijs: OECD publishing.
Onderwijsraad. (2014). Een eigentijds curriculum. Den Haag: Onderwijsraad .
Raet-HR-Benchmark-2016-onderzoeksrapportage-talentmanagement, talentmanagement: leiderschapgevraagd.
Robinson, K. (2015). Creatieve scholen. Houten: Spectrum.
Stephen Steijger (2016), Loopbaanvisie, nr.1, januari 2016, zo blijf je toekomst bestendig.























maandag 22 februari 2016


Vier toekomstscenario’s voor onderwijs in 2030

Inleiding
Goed onderwijs is nooit een kwestie van aanpassing aan de laatste maatschappelijke ontwikkelingen. Het vraagt een lange termijnvisie waarin de ontwikkelingen in de samenleving wordt vertaald naar wat het onderwijs heeft te leveren aan de vorming van studenten. De taak van het onderwijs is vooral om drie domeinen: kwalificatie, socialisatie en persoonlijke ontwikkeling (subjectivering), in betekenisvolle balans te brengen (Biesta, 2015). De opvattingen van Biesta over onderwijs zijn niet nieuw, enkele citaten over onderwijs uit het verleden (Sissing, 2015):

  • Er is niets blijvend, behalve verandering. Confucius, 551 – 479 voor Chr.
  • Onderwijs is onze kinderen leren naar de juiste dingen te verlangen. Plato, 427–347 voor Chr.
  • Onderwijs is niet de opeenhoping van lesstof, informatie, jaartallen, feiten, vaardigheden of bekwaamheden, dat is training of instructie, maar eerder zichtbaar maken wat in een zaadje verborgen is. Thomas Moore, 1478 – 1535.
  • De radicalen verschillen tussen de oude en nieuwe systemen worden duidelijk: de nieuwe school is een plek van leven, van actie, beweging, vreugde, geestdrift en wedijver, terwijl de typische kenmerken van de oude school zijn: passiviteit, verveling, walging van leren en leraren, intellectuele en morele verlamming, een totaal gebrek aan stimulering, ambitie en plezier Jose Pedero Varela, 1845 – 1879.
  • Een van de principes van scholing die de mensen die onderwijsprogramma’s opstellen voor ogen moeten houden is dit, kinderen moeten onderwezen worden, niet voor de tegenwoordige tijd maar voor een mogelijke verbeterde situatie in de toekomst. Immanuel Kant, 1724 – 1804.
  • De oplossing waar ik voor pleit, is het ongedaan maken van het fatale gebrek aan samenhang van vakken dat elke vitaliteit in ons moderne lesprogramma doodt. Er is maar één onderwerp voor onderwijs en dat is het Leven in al zijn verschijningsvormen. Alfred North Whitehead, 1861 – 1947.

Vanaf de Griekse oudheid zijn door de eeuwen heen vragen gesteld over de functie van het onderwijs, waartoe en op welke wijze wordt opgeleid. Net als Biesta benoemen de filosofen door de eeuwen heen socialisatie en persoonlijke ontwikkeling als de dominante onderwijsdomeinen.
Een model om de complexe wereld waarin wij leven te simplificeren is het agoramodel zoals bedacht door René Gude (Gude, 2016) (
www.vimeo.com/46171474). De agora is het plein in het oude Griekenland waar het leven zich afspeelde (de samenleving). Hoe krijg je overzicht op dat plein en hoe kun je de weg vinden? Op het plein staan gebouwen en de gebouwen zijn te rubriceren in vier soorten: privéhuizen, bedrijven en winkels, publieke gebouwen en politieke gebouwen. De gebouwen worden vertaald naar levenssferen, met het agoramodel wordt de wijze waarop de samenleving wordt georganiseerd teruggebracht tot 4 levenssferen. De levenssfeer privé: Het domein van familie en vrienden. De levenssfeer private: Het domein economische en zakelijke relaties. De levenssfeer publiek: Het domein van maatschappelijk actief zijn niet in een politiek of economische sfeer maar meer in de sfeer van het verenigingsleven. De levenssfeer politiek: De plaats waar zaken worden bestuurd vanuit regels en wetten.
Vier Scenario’s uitgezet op 2 assen
                            Aanpassingsgericht burgerschap
Samenwerken naar het gemiddelde
http://entoen.nu/afb/schoolplaten/veelkleurig_nederland/_1024/veelkleurigNL.jpg
 



Uniformiteit
 

Privésfeer: Opmars van woongroepen.
Economische sfeer: Welzijn voor welvaart, maatschappelijke waarden voor economische.
Publieke sfeer: Door social media vinden groepen elkaar eenvoudig voor gezamenlijke activiteiten, zoals; festivals, eten delen, gereedschap delen.  Zorg voor elkaar. Delen is het nieuwe hebben.
Politieke sfeer: Multiculturele samenleving, een samenleving die uit elementen van verschillende culturen bestaat. Welzijn belangrijker dan welvaart: De economie van het geluk.
Samenwerken jezelf volgen
https://richardraats.files.wordpress.com/2014/01/multi-cultureel.png?w=297
Privésfeer: Gezin hoeksteen van de samenleving. Opkomst van het groot familiegezin.
Economische sfeer: Economische activiteiten zijn vooral regionaal georganiseerd, waarin zelfstandige op projectmatige basis samenwerken in eco-systemen ; Think global, act local!
Publieke sfeer: Door social media vinden gelijk gestemde elkaar eenvoudig voor gezamenlijke activiteiten, zoals; festivals en sport.  
Politiekesfeer: De pluriforme samenleving, verschillende culturele groepen leven naast elkaar. Anders zijn mag.



Diversiteit
 


Jezelf vinden in de standaard
https://www.dansk-dlf.dk/pageimages/images/blogimages/segmentering.png
Privésfeer: Samenleving met relatief veel alleenstaande en éénouder gezinnen.
Economische sfeer: De persoonlijke levensvisie moet aansluiten bij de visie, missie en kernwaarden van het bedrijf of project waar je werkzaam bent, zo niet scheiden wegen.
Publieke sfeer: Door social media vinden gelijk gestemde elkaar eenvoudig voor gezamenlijke activiteiten, zoals; festivals en sport.  Onderscheidend vermogen is van belang.
Politieke sfeer: De pluriforme samenleving, verschillende culturele groepen leven naast elkaar: segmentering.
Jezelf vinden in de vele mogelijkheden
http://media.nu.nl/m/m1mx4g2a68cs_wd640.jpg/mannen-vaker-geneigd-narcisme-dan-vrouwen-.jpg
Privésfeer: Samenleving met relatief veel alleenstaande en éénouder gezinnen. Verschillende partners in verschillende levensfasen.
Economische sfeer: Kortstondige arbeidsrelaties, veel zelfstandigen, veel kleine bedrijven. Organisaties zijn plat georganiseerd. Innovatie en verandering is een levensader van ieder bedrijf. Studenten worden opgeleid tot competente rebellen. Talentgericht onderwijs- en management.
Publieke sfeer: Contacten worden gezocht voor de persoonlijke bevrediging (egocentrisch). 
Politieke sfeer: De pluriforme samenleving, groepen leven naast elkaar. Terugtrekkend overheid. Politiek polariseert.













































                               Individualistisch burgerschap

Vier toekomstscenario’s voor het onderwijs in 2030 van Fontys HRM
Om kernachtig de scenario’s te beschrijven ligt de nadruk op de beschrijving van de dominante onderwijsdomeinen: socialisatie en persoonlijke ontwikkeling.
Het is 2030, de maatschappij en het onderwijs zijn erg veranderd… De samenleving kenmerkt zich door voortdurende veranderingen op verschillende terreinen die elkaar in een hoog tempo opvolgen. De wet van Moore (1965) is werkelijkheid geworden, ICT heeft de samenleving veranderd en dit proces gaat door. Aangezet door de technologische ontwikkelingen zijn er omvangrijke sociale veranderingen die van grote invloed zijn op de werk- en leefomgeving (Voogt, 2010).
Kwadrant: Samenwerken naar het gemiddelde
Door de technologisering en robotisering en de voortdurende ontwikkelingen is werkgelegenheid een ander begrip geworden. In een carrière wordt voortdurend gewisseld van baan maar ook van sector. Werkzaam zijn en niet werkzaam zijn wisselen elkaar af en als men niet werkzaam is, is men actief met bij- of omscholing en dat wordt betaald uit gemeenschapsgeld. Het onderwijs
Robots zijn collega’s geworden: De cobots. Je vertelt wat ze moeten doen en zijn eenvoudig te programmeren. Bijvoorbeeld daar waar in 2015 wachtlijsten in ziekenhuizen normaal waren zijn deze door de robots verdwenen. De robots voeren specifieke en nauwkeurige chirurgische ingrepen uit en de capaciteit van operaties is daarmee enorm uitgebreid.
In 2015 is de participatiewet ingevoerd en anno 2030 is de participatiesamenleving tot wasdom gekomen: Iedereen doet mee naar vermogen. Welzijn is belangrijker dan welvaart. De mens wil leven in harmonie met zichzelf en zijn omgeving, zoals een balans tussen werk en privé en een ecologische balans. De multiculturele samenleving is een feit, de samenleving is een smeltkroes van verschillende culturen.
Delen is het nieuwe hebben. Anno 2030 wordt bijna alles gedeeld: auto’s, gereedschap en er wordt op grote schaal geleefd in groepen.
Kwadrant: Samenwerken jezelf volgen
Door de technologisering en robotisering en de voortdurende ontwikkelingen is werkgelegenheid een ander begrip geworden. In een carrière wordt voortdurend gewisseld van baan en van sector maar in hetzelfde netwerk. Talenten worden onderkend en ontwikkeld in het onderwijs en op de arbeidsmarkt.  Enkele decennia geleden was de zesje-cultuur kenmerkend voor Nederland, nu is er ruimte om je te onderscheiden.
De arbeidsmarkt is vooral regionaal georganiseerd. Op het gebied van innovatie wordt er nauw samengewerkt met het onderwijs en kenniscentra in de regio. Iedere regio heeft een bijzondere dynamiek en de subculturele verschillen in de samenleving zijn het laatste decennium toegenomen.  Er wordt veel samengewerkt op projectbasis in eco-systemen; Act local but think global. Er is behoefte aan specialisten en om interessant te blijven voor de arbeidsmarkt wordt voortdurend geschoold. Vanaf het begin van dit millennium is het aantal zzp’ers gegroeid en lijkt het zich gestabiliseerd te hebben tot een percentage van 50% van de beroepsvolking.  
Robots zijn collega’s geworden: De cobots. Je vertelt wat ze moeten doen en zijn eenvoudig te programmeren.
Ondernemend zijn, flexibiliteit en een leven lang leren zijn belangrijke waarden op de arbeidsmarkt. Dat is waarschijnlijk de reden dat er een revival is van het gezin als hoeksteen van de samenleving: het zoeken van veiligheid en houvast in de eigen directe omgeving. Er is sprake van een opvallende groei van het groot-familiegezin; Verschillende generaties die op een perceel bij elkaar wonen.
Kwadrant: Jezelf vinden in de standaard
In 2030 kunnen we spreken van een pluriforme samenleving: verschillende groepen in de samenleving leven naast elkaar. Er zijn grote verschillen in de samenleving zoals tussen hoog en laag opgeleid en arm en rijk. Dit heeft geleid tot verharding en polarisering in de samenleving. De overheid heeft een terugtrekkende beweging waardoor gettovorming dreigt in achterstandswijken in vooral de grote steden. Een contrast met het ontwikkelde beleid aan het begin van dit millennium met de zogenaamde Vogelaarswijken.  
Door de technologisering en de robotisering heeft men tal van veranderingen op de arbeidsmarkt in mindere of meerdere mate kunnen voorspellen. Toch had men niet verwacht dat arbeidsrelaties, op basis van een gelijkwaardige samenwerking of in loondienst, vooral tot stand komen op basis van  ethische aspecten en normen en waarden; De economie van het geluk. Een werknemer of een samenwerkingspartner kiest voor samenwerking vooral op basis van een gemeenschappelijke visie op het werk. Als visies uiteen gaan lopen scheiden wegen. Het lijkt ook dat wegen zich vaker scheiden in de privésfeer. In 2015 zag het CBS een toename van het aantal alleenstaande en éénouder gezinnen. Deze trend heeft zich doorgezet. Het lijkt dat mensen “kiezen” voor meerdere liefdesrelaties in verschillende levensfasen. Andere relaties of samenwerkingsvormen worden relatief eenvoudig en snel gevonden met behulp van social media.
Kwadrant: Jezelf vinden in de vele mogelijkheden
In 2000 was de zesje-cultuur in Nederland gemeengoed, anno 2030 zijn talent, talentontwikkeling en excelleren gemeengoed. In 2015 hoorde ik de directeur van Fontys HRM zeggen dat talent iets van een persoon is wat hij onderscheidend goed kan ten opzichte van andere taken of competenties. In 2030 is een talent iets wat je beter kunt dan anderen. Op school wordt je opgeleid om je talent te ontdekken en voor dat talent te gaan staan. Onderscheidend  vermogen en toegevoegde waarde is van belang op de arbeidsmarkt van 2030. Er wordt veel projectmatig gewerkt; Interdisciplinair en multidisciplinair. In de samenwerking is het resultaat wat telt. Het Angelsaksisch model is leidend op de arbeidsmarkt en in heel de samenleving. Mensen met minder talent participeren aan de randen van de samenleving in achterstandswijken en banen met weinig inkomsten en aanzien. De sociale voorzieningen voor mensen die niet(kunnen) werken zijn de afgelopen 15 jaren verschraald. Met de invoering van de participatiewet in 2015 is een poging gedaan om iedere burger naar vermogen te laten participeren in de samenleving echter de werkplekken die werkgevers (inclusief de overheid) hiervoor beschikbaar zouden stellen zijn nooit gekomen. Hierdoor is een deel van de bevolking structureel in-actief en 100% afhankelijk van een uitkering die beduidend lager is dan bijvoorbeeld 15 jaar geleden. In navolging van Bil Gates en Mark Zuckerberg ontstaan daardoor schenkingen aan goede doelen en sociale voorzieningen door de rijken van de samenleving.
Bronnen
Bauwens, D. (2012, december 19). Bijna iedereen gaat voorbij aan zijn eigen talent. Krax, vorming en educatie, p. 4.
Biesta, G. (2015). Het prachtige risico van onderwijs. Culemborg: Phonese.

CBS. (2016, februari 19). www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/bevolking.
Opgehaald van www.cbs.nl: http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/bevolking/publicaties/artikelen/archief/2013/2013-3819-wm.htm
Deloitte. (2016, februari 19). State of state deloitte. Opgehaald van www2.deloitte.com: http://www2.deloitte.com/nl/nl/pages/data-analytics/articles/onderwijs-resultaten-2015-state-of-the-state.html
Gude, R. (2016, februari 7). www.vimeo.com. Opgehaald van https://vimeo.com/46171474: https://vimeo.com/46171474
Haterd, B. v. (2015). 10 banen verdwijnen en 10 banen verschijnen. Tilburg: Freeman Media B.V.
Kennisnet. (2016, februari 19). www.kennisnet.nl/artikel/het-maatwerkdiploma. Opgehaald van www.kennisnet.nl: https://www.kennisnet.nl/artikel/het-maatwerkdiploma-doet-recht-aan-de-prestaties-van-leerlingen/
Koops, J. (2016, februari 19). http://www.flexmarkt.nl/Branche-Informatie/Algemeen/2015/10/ABU-congres-in-teken-van-technologierevolutie-2699285W/. Opgehaald van wwwflexmarkt.nl: http://www.flexmarkt.nl/Branche-Informatie/Algemeen/2015/10/ABU-congres-in-teken-van-technologierevolutie-2699285W/
Marzano, R., Heflebower, T. (2013) Klaar voor de 21e eeuw, vaardigheden voor een veranderende wereld. Rotterdam: Bazal.
OCW. (2014). Bestuursakkoord voor de sector primair onderwijs. Verkregen op 10 februari 2016.
OECD. (2008). Vormgevende trends binnen het onderwijs. (‘Trends shaping education’, vertaald door KPC-groep).
OECD. (2013). Trends shaping education. OECD Publishing.  
Platform Onderwijs 2032. (2016). Ons onderwijs2032. Eindadvies.
Sissing, H. (2015). 3000 jaar denkers over onderwijs. Amsterdam: Boom.
 Voogt, J. (2010). 21st century skills. Enschede: Kennisnet.


In reactie op mijn blog kreeg ik onderstaande reactie per mail.








Van: 21st century skills - Frank van den Oetelaar [mailto:frank.vandenoetelaar@21stcenturyskills.nl]
Verzonden: vrijdag 11 maart 2016 7:47
Aan: Postelmans,Frank F.H.A.M. <f.postelmans@fontys.nl>
Onderwerp: RE: ter inspiratie
 
Beste Frank,
 
Een heel interessante uiteenzetting, complimenten!!! Het lukt helaas niet deze reactie onder de blog te plaatsen, Mijn WordPress account wordt niet geaccepteerd.
 
Ik heb  11 april in mijn agenda gezet. Kan ik me met een slag om de arm daarvoor aanmelden???.
 
 
 
Met vriendelijke groet,
 
Frank van den Oetelaar
mobiel: +31655727925
skype: frankvdoetelaar
21stcenturyskillsnl_twitter_wit_73